Romania Boxer Club
» Acasă
» Standardul rasei
» Statutul / Regulamente
» Manifestări chinologice
» Crescători
» Monte
» Cuiburi / Pui
» Reproducție
» Articole, informații și actualități
» Înscriere expoziții
» Istoricul rasei
» Comitetul director
» Formulare, cereri, taxe
» Galerie imagini
» Linkuri
» Forum
» Contact
» Boxer Rescue

 

Ultimele imagini introduse

Aceasta pagina a fost accesata de 5514 ori

Natures Protection

Modificarea Standardului pentru acceptarea Boxerilor albi? (de Natacha Moscoso)

Modificarea Standardului pentru acceptarea Boxerilor albi? (de Natacha Moscoso), boxeri albi

 

Modificarea Standardului pentru acceptarea Boxerilor albi?

 

de Natacha Moscoso

Boxers Urkabustaiz'tar

 

 

 

 

S-a creat de-a dreptul o explozie în aceste zile printre iubitorii de Boxer, de când s-a făcut cunoscut că Boxer Club Germania (BK) este gata să modifice Standardul, în scurt, în sensul de a acorda drepturi depline Boxerilor albi. Boxer Club Germania este „proprietarul oficial” al Standardului pentru toate ţările membre FCI şi singurul care are puterea de a introduce orice modificare. Aceasta, chiar fără a cere opinia nimănui – mi se pare şocant ca, în secolul 21, o mână de persoane să dicteze, cu putere absolută, cum trebuie să fie o rasă de nivel mondial, dar acesta este un subiect pentru o altă dezbatere.

 

 

 

 

Problema este că, într-o recentă Adunare oficială, toţi custozii de rasă regionali au consimţit în unanimitate la schimbarea Standardului, iar petiţia a fost semnată, la fel cum au fost modificate şi Regulamentele de Creştere şi Testul de Evaluare a Caracterului (ZTP). Astfel, doar dacă nu se răzgândesc, ceea ce mi se pare puţin probabil, este doar o problemă de timp până ce schimbarea Standardului va fi legiferată, după aprobarea de către Asociaţia Chinologică Germană şi FCI. Aceste din urmă organizaţii aprobă, în general, simplu, orice modificare a Standardului solicitată de Clubul de Rasă.

Această probabilă modificare a Standardului este foarte importantă, din cauza consecinţelor deosebit de importante pe care le va avea la niveluri diverse. Exacta formulare a modificărilor, precum şi modul de implementare, sunt încă necunoscute, iar detaliile vor fi cruciale pentru ceea ce ar putea rezulta şi pentru dificultăţile pe care le-ar putea ridica.

 

Problema Boxerului alb a fost întotdeauna controversată. Am o opinie asupra acestui subiect de multă vreme, dar, ca rezultat al propunerilor de modificare a Standardului, am revenit cu gândul asupra tuturor aspectelor şi mi-am „cizelat” opinia într-un fel.

 

Din punct de vedere estetic, prefer Boxerii tigraţi sau galbeni celor albi, aceasta este preferinţa mea. În ceea ce mă priveşte, ar fi în regulă pentru mine dacă Boxerii ar fi o rasă de culoare “solidă”, fără niciun fel de marcaje albe, iar asta ar rezolva multe dintre problemele noastre. Consider Boxerii albi “dezavantajaţi” din cauza problemelor biologice asociate genei 'swsw' a “albului”: surditatea, sensibilitatea la lumina soarelui, ochii albastri mai sensibili la lumina soarelui, ... Am considerat întotdeauna că este cu adevărat regretabil că marcajele albe la Boxeri sunt produse de alelele 'sw' în loc de cele 'si' (purtate de Corgi, Basenji, ...), care produc acelaşi tip de marcaje “fără” problemele asociate alelei 'sw'. Media de Boxeri albi ce se nasc în toată lumea este probabil aproape de 20%. A înlătura 20% dintr-o rasă (la naştere!) este nebunie. Avem 2 variante pentru a rezolva acest lucru: 1) Evitarea producerii de Boxeri albi. Aceasta ar fi soluţia ideală, dar nu cred că acest lucru s-ar putea realiza, atâta vreme cât oamenii iubesc marcajele albe, sau 2) Folosirea în mod inteligent în reproducţie a calităţilor Boxerilor albi.

 

Fundamentul moştenirii genetice a culorii la rasa Boxer este destul de simplu, nu este o mare inginerie. Iar asocierea surdităţii cu albul culorii este bine stabilită. Este, de asemenea, foarte important de observat că probabilitatea ca un pui de Boxer să fie surd este direct legată de lipsa de pigment, individual, a acelui pui (cantitatea de alb). Un pui alb, în special unul cu pete, are relativ o probabilitate crescută de a fi surd uni/bilateral, iar pentru aceasta nu are importanţă că este produs din alb + alb, alb + flashy sau din obişnuitele combinaţii flashy + flashy. Problema derivă din lipsa de pigment individuală a puiului.

Consider, fără îndoială, că Boxerii albi ar trebui să poată obţine pedigree, chiar dacă sunt „defecţi”, deoarece sunt Boxeri la fel ca şi fraţii lor de cuib coloraţi. Toate soiurile de Boxeri „coloraţi, dar cu defecte” pot obţine pedigree (monorhizii, cei cu gura strâmbă, cei fără tipicitate, etc., etc.), de ce nu şi Boxerii albi?

 

 

Oameni neinformaţi, needucaţi sau fără scrupule din toată lumea deja reproduc câini:

 

  • cu probleme fizice (bolta palatină spartă, nări/căi respiratorii înguste, etc.)
  • cu probleme de temperament (prea agresivi, timizi, etc.)
  • cu defecte (toate felurile de defecte de conformaţie)
  • monorhizi
  • în formă fizică proastă (hrăniţi insuficient, prea slabi, etc.)
  • ţinuţi în condiţii umile (canise murdare sau prea mici, etc.)
  • fără pedigree/cu pedigree fals care aparţin altor câini
  • albi
  • etc., etc.

 

 

Vor face aceşti oameni neinformaţi, needucaţi sau fără scrupule uz urât de posibilitatea de a reproduce Boxeri albi? Aceasta este o problemă care îngrijorează pe mulţi dintre iubitorii rasei, şi le înteleg în întregime îngrijorarea. Răspunsul este „probabil”, dar, de fapt, ei *deja* fac asta, şi multe alte lucruri (multe dintre ele mult mai serioase) mai sus menţionate. Nu cred că aceşti oameni deficienţi/mici criminali ar trebui să dicteze cum ne este permis să procedăm. Eu sunt susţinătorul propriei mele responsabilităţi. Aşadar, „Crescători, atenţie şi informaţi-vă înainte de a reproduce” şi „Cumpărători, atenţie şi informaţi-vă înainte de a cumpăra”.

 

Un crescător educat şi informat raţional (cum presupun că sunt sau vor fi mulţi dintre cititorii acestui articol), unul ce cunoaşte fundamentele moştenirii genetice a culorii alb la rasa noastră, precum şi asocierea surdităţii cu albul, este perfect capabil să utilizeze de bun simţ în reproducţie Boxerii albi existenţi, dacă doreşte. Astfel că, eu, personal, nu pot fi împotriva utilizării inteligente a albilor în reproducţie. Nici în trecut, nici în prezent sau în viitor. Ideea care subzistă este că Boxerii albi reproduşi cu Boxeri de culoare „solidă” vor produce un cuib la fel de bun ca altele (şi, de fapt, nu vor produce niciun pui alb, nici surd – în timp ce reproducerea celor flashy + flashy vor produce 25% albi şi, posibil, câţiva surzi). Informaţia nu era la îndemână în deceniile trecute, dar, în zilele noastre, toată lumea are acces la internet, iar informaţia este disponibilă şi uşor de găsit. De exemplu, acum 20 de ani, foarte puţini iubitori ai rasei ştiau că boxerii de culoare „solidă” sunt singurii boxeri care nu vor produce *niciodată* Boxeri albi. În zilele noastre, mulţi oameni cunosc acest lucru. Pot să spun că site-ul meu este printre primele din toată lumea care explică genetica alelei 'sw' de alb - click pentru a citi - (şi, într-un mod mult mai pe înţeles, în varianta în limba spaniolă: El color blanco en la raza bóxer) - click pentru a citi -, şi am răspun multor e-mail-uri şi telefoane care solicitau informaţii sau clarificări pe acest subiect. Nu există vreun motiv ca alţii (şi cluburile de rasă) să nu facă acelaşi lucru. Ar putea exista/ar trebui să existe recomandări clare ca albii să fie reproduşi exclusiv cu cei de culoare solidă. Un efect benefic al acestei acţiuni ar putea fi promovarea Boxerilor de culoare solidă, care sunt subapreciaţi. Unii Boxeri albi folosiţi cu mult mai mulţi Boxeri de culoare solidă ar conduce la un fond genetic mult mai puţin restrictiv, ceea ce ar fi, cu siguranţă, un lucru foarte bun.  

 

În opinia mea, ţelul nu ar trebui să fie *niciodată* acela de a promova Boxerii albi, în sensul de a produce mai mulţi din aceştia. Admiterea în expoziţii tinde să ducă la promovare, astfel că, pentru a nu-i promova, cred că ar fi mai bine să nu-i expunem în expoziţii de frumuseţe. Cel puţin nu până când nu se reglementează cu claritate în Standard că cei galbeni/tigraţi sunt preferaţi celor albi (iar arbitrii să evalueze conform acestei idei!). Personal, mi-ar plăcea să văd inclus ceva care să sublinieze că „marcajele albe moderate sunt preferate celor mai întinse”.

 

Părerea mea este că ţelul ar trebui să fie acela de a folosi în mod raţional şi judicios Boxerii albi pe care *deja* îi avem, deoarece este o realitate că am avut întotdeauna albi şi, se pare, că vom avea şi în viitor, atâta vreme cât oamenilor le plac atât de mult marcajele albe. Există alte rase (de câini, de cai, etc.) care au anumite culori sau alte caracteristici care nu sunt admise în concursuri, dar sunt admise totuşi în reproducţie deoarece pot produce urmaşi de calitate, dacă sunt montaţi raţional.

 

Cât de bine va veni această modificare a Standardului? Cred că foarte mult va depinde de cât de exact va fi reglementată şi implementată modificarea, incluzând recomandări de reproducţie. 

 

Notă: Despre acest subiect, tatăl meu - Antón Moscoso – şi eu, am căzut de acord asupra fundamentelor, iar el a tratat, în scris, acest aspect acum câţiva ani, în acest interviu - click pentru a citi – (întrebarea nr. 21).

 

Natacha Moscoso (2010)

Boxers Urkabustaiz'tar

(click pentru a accesa pagina canisei doamnei Moscoso)

 

Sursa: "Standard change to accept white Boxers?"

 

Traducerea şi adaptarea, Ioana Milea

 

 

Pentru a discuta despre acest subiect pe forum, click aici 

 

Boxer Club România doreşte să mulţumească, şi pe aceasta cale, doamnei Natacha Moscoso pentru amabilitatea sa de a permite traducerea şi publicarea articolului său pe site-ul nostru, împărtăşind, astfel, cu noi, gândurile şi cunoştinţele sale, oferindu-ne posibilitatea de a informa cât mai corect cu putinţă iubitorii rasei din România. 

Romania boxer club logo Asociatia chinologica internationala Federatia chinologica internationala
Kennel.ro Romanian dog breeders, Canise din Romania, Crescatori de caini de rasa     The contents of all material available on this Internet site are copyrighted by RomaniaBoxerClub.ro unless otherwise indicated. The content may not be reproduced, disseminated, published, or transferred in any form or by any means, except with the prior written permission of RomaniaBoxerClub.ro.    
Rss Feed