Romania Boxer Club
» Acasă
» Standardul rasei
» Statutul / Regulamente
» Manifestări chinologice
» Crescători
» Monte
» Cuiburi / Pui
» Reproducție
» Articole, informații și actualități
» Înscriere expoziții
» Istoricul rasei
» Comitetul director
» Formulare, cereri, taxe
» Galerie imagini
» Linkuri
» Forum
» Contact
» Boxer Rescue

 

Ultimele imagini introduse

Aceasta pagina a fost accesata de 4594 ori

Natures Protection

ATIBOX FH WM 2011 - impresii si consideratii tehnice de Bernhard Knopek

 

ATIBOX FH WM 2011

Impresii si consideratii tehnice

de Bernhard Knopek

 

 

Sunt nascut la data de 15.08.1963, la München, iar in mai 1963, primul boxer a intrat in familia noastra.
La varsta de 15 ani, deci in anul 1978, am devenit membru al BOXER-KLUB E.V. – Münich. VPG sport si lucrul cu cainii m-au fascinat de la inceput. Apoi, la 16 ani, mi-am inceput antrenamentele ca atentator pentru protectie (asistent).
Am avut norocul sa am posibilitatea de a invata foarte mult din experienta atentatorilor din BK la acea vreme.
In 1983 mi-am obtinut licenta de atentator. In calitate de atentator de protectie am fost activ pana in 1997 in competitii nationale, incluzand, de asemenea, si cateva campionate regionale si Körung in BOXER-KLUB Germania.

Astazi, inca mai activez ca atentator in cadrul grupului din care fac parte.

Din 1982 pana in 2000 am fost, cu scurte intreruperi, responsabil pentru antrenamentul cainilor in grupul local Holledau. Din 2001, sunt presedinte acestui grup. Din 1994 pana in 2006 am fost responsabil cu dresajul/antrenamentele in grupul regional Bavaria (Bayern) al BOXER-KLUB E.V.

In 2004 mi-am incheiat educatia ca arbitru in BOXER-KLUB E.V.

Pana in acest moment am fost arbitru de munca la cateva campionate de munca regionale in BK E.V. si o data la campionatul german national de munca.

Din 2008, sunt activ in BOXER-KLUB E.V ca si responsabil coordonator pentru munca. Antrenamentele si instruirea managerilor grupurilor locale si nationale din cadrul BOXER-KLUB E.V., iar instruirea atentatorilor de protecti este principala mea sarcina. In competenta mea este, de asemenea, selectionarea echipelor care participa la campionatul mondial ATIBOX pentru Germania si la campionatul national de munca al asociatiei chinologice din Germania (VDH).

Am antrenat 8 boxeri pentru examene Schutzhund/VPG si IPO 3, pe care i-am si condus cu mare succes. Cu unul dintre acestia am participat cu succes la campionatul mondial de Schutzhund/VPG din Germania.


Bernhard Knopek


In plus, mai adaugam ca domnul Bernhard Knopek a arbitrat in cadrul ATIBOX IPO WM 2011, ce a avut loc in Austria.
Din acest an - 2011, domnul Bernhard Knopek este prieten al boxeristilor romani si sustinator al activitatii noastre, in calitate de membru simpatizant al Boxer Club Carpatia.

Din anul 2011 este si vicepresedinte al clubului de boxer din Germania, BOXER-KLUB E.V. – Münich, insa asa cum se descrie, subiectul sau favorit este tot boxerul de munca, fiind convins ca, pentru a produce un Boxer, trebuie sa avem in vedere intotdeauna armonia cap-corp-caracter.

   


Maribor 03-06 Noiembrie 2011

Un festival international pentru boxeristi, multumita ospitalitatii Boxer Club SloveniaInainte sa intru in subiectul acestui mare eveniment, ATIBOX FH WM 2011 – Maribor, doresc sa fac o trecere in revista a acestui concurs, din punct de vedere istoric: Boxerul de munca in ATIBOX.

ATIBOX a fost infiintat in anul 1950, din initiativa prietenilor boxeristi francezi, in special cea a lui Maurice Folzer. Ideea de baza a fost aceea de a obtine un consens in evaluarea Boxerului German in expozitii, in toate cluburile, si de a garanta un schimb de opinii asupra arbitrajelor intre tarile membre. Nu a existat nicio intentie de a colabora pe tema subiectului Boxerul de lucru.
Abia in 1973 a avut loc, in Elvetia, primul eveniment de munca. 9 Boxeri, din Elvetia, Italia, Franta si Germania, au fost prezentati intr-un concurs IPO. Pentru o mare perioada de timp ATIBOX a uitat un aspect important: caracterul Boxerului. Daca citim standardul Boxerului German, putem observa urmatoarele: Primul, Boxerul este un caine care are nevoie de proba de munca, si al doilea, temperamentul este de o importanta maxima si necesita o atentie deosebita.

Dupa primul concurs, din 1973, s-au mai organizat ocazional asemenea evenimente. Dupa un concurs ce a avut loc in Neuchatel (Switzerland), cu rezultate dezamagitoare, Clubul de Boxer din Austria (ÖBK) a luat initiativa promovarii laturii de munca si dresaj in cadrul ATIBOX. In anul 1986, comitetul ATIBOX este extins prin prezenta unui presedinte pentru sectiunea de munca. Primul presedinte al acestei sectiuni al ATIBOX a fost Max Höhne (Austria). S-a decis atunci ca in fiecare an sa fie organizat cate un examen IPO si un examen de urma (FH – tracking), ca si campionate europene (EM). (IPO – in ultimul weekend din Aprilie; FH – in primul weekend din Noiembrie).


(de la stanga la dreapta: Max Höhne, Günter Karg, Hansi Höhne)

 

In anul 1987, a avut loc IPO-EM, la care au participat 42 concurenti din 7 tari, eveniment organizat de Austria (primul campion ATIBOX IPO EM a fost Dino Mologni, din Italia, cu al sau Salome’ detto Zar), iar in 1988, primul ATIBOX pentru proba de urma (FH) a fost organizat in Germania, avand 25 participanti, din 3 tari. Pe vremea aceea existau 2 nivele, iar regulamentul pentru aceste probe a fost creat de Max Höhne. De exemplu, cainele trebuia sa identifice obiectele si sa le alinieze unul langa altul sub distragere, in cateva minute. Pana in acest moment, de exemplu, exercitiile pentru probele din cadrul nivelelor 1 si 2 la ATIBOX FW WM se desfasoara inca dupa regulile create de Max Höhne.

Adunarea Generala a ATIBOX din Mai 1998 decide ca probele ATIBOX pentru IPO si FH se vor desfasura ca si Campionate Mondiale (WM) de atunci incolo.
La primul campionat mondial din 1998, ce a avut loc in Germania, au existat 2 campioni mondiali, deoarece acestia au avut acelasi punctaj: Cornell Puls (D) cu Kiempa v.d. Vagabunden si Heinz Mengisen (CH) cu Hutch v. Schloß Fasanerie.

Cam atat despre istorie.

 

In prezent, exista 3 nivele in cadrul ATIBOX FH WM:


Se traseaza de catre handler, 600 pasi lungime, 30 de minute de asteptare, 3 unghiuri drepte, 3 articole (textil, lemn, piele sau cauciuc, lungime 15 cm, latime 5-6 cm, grosime 2-3 cm) care trebuie sa fie plasate pe a doua, a treia latura si la sfarsitul traseului. Se traseaza de catre trasatorul de urma, 800 pasi lungime, 2 ore asteptare, 2 urme de deruta, 4 unghiuri drepte, un unghi ascutit (ar trebui sa fie trasat ultimul). 3 articole (textil, lemn, piele sau cauciuc, lungime 10 cm, latime 3 cm, grosime 1 cm) care sunt plasate pe a doua, a treia latura si la sfarsitul traseului.
Timp pentru completarea traseului: 20 minute

Evaluare:
prelucrarea urmei:        80 puncte
articole (7+7+6):          20 puncte
Total: 100 puncte

Timp pentru completarea traseului: 20 minute

Evaluare:
prelucrarea urmei:        80 puncte
articole (7+7+6):          20 puncte
Total: 100 puncte 

 

Se traseaza de catre trasatorul de urma, 1800 pasi, 8 laturi, 5 unghiuri (aproximativ 90 grade), 2 unghiuri ascutite (30-60 grade), 7 articole (textil, lemn, piele sau cauciuc, lungime 10 cm, latime 3 cm, grosime 1 cm) care sunt plasate pe a doua, a treia latura si la sfarsitul traseului, 80 minute asteptare, o urma de deruta (crossing).

Timp pentru completarea traseului: 45 minute

Evaluare:
prelucrarea urmei:        80 puncte
articole (6x3+2):        20 puncte
Total: 100 puncte

  Exemplu de articole:

Probele pentru nivelele 1 si 2 au fost create pentru cainii tineri si neexperimentati, pentru a li se da si acestora sansa de a participa la ATIBOX FH.

De ce anume trebuie sa se tina seama si cum trebuie sa lucreze cainele pentru urma – FH –

Directivele FCI pentru proba de urma (FH 2):


In ziua examenului, cainele trebuie sa fi implinit varsta prescrisa (18 luni). Nu se admite nicio exceptie. Participarea este conditionata de trecerea examenului BH/VT in conformitate cu regulile tarii din care provine.

Conditii generale:

Arbitrul sau coordonatorul de urma stabilesc traseul si adaptabilitatea la teren. Ordinea concurentilor este trasa la sorti de catre arbitru dupa trasarea urmelor. Urmele trebuie puse diferit in cele doua zile. Nu se permite ca obiectele si urmele sa fie pozitionate la fel pentru fiecare urma trasata. Urmele straine pentru fiecare participant urmeaza sa fie trasate in doua zile succesive, in locuri diferite si de trasatori de urma diferiti.

Locul de start trebuie sa fie desenat cu un marker, care trebuie sa fie plasat in stanga absorbantului de miros.

Trasatorul de urma trebuie sa arate arbitrului obiectele inainte sa traseze urma. Numai obiectele care au fost bine imprimate cu miros (minim 30 minute) pot fi folosite.

Trasatorul va intarzia putin la locul de plecare apoi va porni in directia indicata in fata liniei de baza a campului de pornire.
Laturile si intoarcerile (vezi schemele) se fac tot in pas normal, primul articol fiind plasat la cel putin 100 de pasi pe prima si a doua latura, celelalte putand fi plasate dupa preferinte, doua dintre acestea, de asemenea, pot fi plasate pe o latura, iar al 7-lea la sfarsitul traseului de urma. Laturile urmei se traseaza cu pas normal si trebuie sa fie adaptate terenului. O latura de circa 30 m  trebuie sa fie trasata ca semicerc cu raza de cel putin 3 lungimi de lesa. Arcul de cerc incepe si se termina cu intoarceri de 90 grade. Cele 7 unghiuri, dintre care cel putin doua trebuie sa fie unghiuri ascutite intre 30o si 60o, se fac cu pas normal.

Obiectele folosite pot fi din diferite materiale (piele, textile, lemn). Obiectele se distribuie neregulat pe toate laturile urmei, nu mai aproape de 20 de pasi inainte sau dupa o intoarcere, ultimul obiect va fi amplasat la finalul traseului. Obiectele trebuie lasate din mers. Obiectele trebuie sa aiba lungime de circa 10 cm, latime 2-3 cm, grosime 0,5-1 cm si nu trebuie sa se deosebeasca prea tare la culoare fata de terenul urmei. Obiectul de identificare se aseamana ca marime si culoare cu obiectele de pe traseu. Toate obiectele vor fi numerotate vizibil si vor purta acelasi numar cu cel al concurentului. In timpul trasarii urmei, conductorul si cainele trebuie sa se afle in afara vederii. Cu o jumatate de ora inainte de inceputul timpului de lucru un alt trasator de urma va trasa o urma de deruta care va intersecta doua laturi ale urmei cu care va forma un unghi care sa nu fie mai mic de 60o.  Urma de deruta nu trebuie sa fie trasata cu 40 de pasi inainte sau dupa o intoarcere, nu trebuie sa intersecteze prima sau ultima latura si nici sa intersecteze de doua ori aceeasi latura.

Arbitrul si asistentul sau nu pot sta pe terenul de urma in timpul in care echipa conductor - caine executa urma.

a)    Comanda sonora:     „CAUTA”
Comanda este permisa la inceputul cautarii urmei si dupa gasirea fiecarui obiect indicat de catre caine si ridicat de catre conductor. Comenzile ocazionale „CAUTA” si incurajarile ocazionale sunt permise, exceptand unghiurile traseului si momentele cand cainele este in dreptul obiectelor.

b)    Descrierea exercitiului:
Conductorul isi pregateste cainele pentru urma. Cainele poate cauta liber sau intr-o lesa de 10m. Lesa poate fi legata peste spate, lateral sau printre picioarele anterioare/posterioareale cainelui. Ea poate fi prinsa direct de zgarda, dar aceasta sa nu fie pe strangulant, ori de un ham de urma (pe piept ori pe spate, fara alte curele suplimentare). Folosirea fortei nu este permisa inaintea, la inceputul sau pe durata exercitiului de cautare.
Cand sunt chemati, conductorul si cainele se vor prezenta la arbitru si anunta modul de semnalare a obiectelor. Arbitrul va indica din ce parte echipa caine-conductor sa intre in campul de pornire.

La semnalul arbitrului, cainele este dus incet si pozitionat pe locul de start. Timpul permis pentru ca cainele sa adulmece urma prin obiectul de identificare este de maxim 3 minute. 

Dupa ce a luat urma, cainele trebuie sa prelucreze urma sigur, linistit, cu nasul in jos. Apoi trebuie sa urmeze traseul cu nasul in jos, intr-un ritm constant. Conductorul va ramane la 10 metri in spatele cainelui fie ca foloseste sau nu o lesa. Lesa trebuie ca atunci cand este tinuta de conductor sa nu fie intinsa. Cainele trebuie sa prelucreze unghiurile sigur pe sine. Dupa fiecare unghi cainele trebuie sa caute in acelasi ritm.
In momentul in care cainele localizeaza un obiect fie il va aporta, fie va indica prin latrat imediat si convingator ca l-a gasit, fara o presiune a conductorului. La aportare cainele poate ramane in picioare, se poate aseza pe loc sau poate veni sa-l aduca inapoi la conductor. Se va penaliza plecarea cu obiectul in gura sau apucarea acestuia in pozitia culcat. Indicarea obiectelor prin latrat se poate efectua din pozitia culcat, sezi sau in picioare. Alternarea acestor trei pozitii este permisa numai la indicarea obiectelor prin latrat. Dupa ce obiectul a fost aportat sau indicat, conductorul lasa lesa si se apropie de cainele sau. Prin ridicarea obiectului conductorul va arata ca obiectul a fost descoperit de caine.  In continuare conductorul va lua lesa si va comanda cainelui sa caute din nou.
Conductorul are dreptul, dupa o convorbire cu arbitrul, sa faca o scurta pauza daca se considera ca este necesara si cainele are nevoie de una, cauzele fiind starea fizica, epuizarea, caldura.  Pauza luata intra in timpul de lucru.
Conductorul are voie in timpul pauzei sau la gasirea oricarui obiect, dar nu la obiectul de identificare, sa curete capul, ochii si nasul cainelui. In acest caz conductorul poate folosi o carpa uda sau un burete ud, aceste mijloace de ajutor trebuie aratate inainte de inceperea prelucrarii urmei catre arbitru.
La sfarsitul urmei conductorul va preda arbitrului toate obiectele gasite.
            

c)    Notare:
Pentru a obtine un atestat de caine utilitar de urma IPO-FH, trebuie ca ambele urme sa fie absolvite cu cel putin 70 puncte.
Ritmul de cautare nu este un criteriu de apreciere daca urma este parcursa intens, regulat si convingator iar cainele demonstreaza o buna prelucrare a urmei. Insistenta convingatoare a cainelui, fara a parasi urma, nu este greseala.  


Se vor penaliza: repozitionarea, nasul ridicat, incercuirea unghiurilor, ajutor verbal sau prin lesa, incurajari repetate, luarea gresita a obiectelor.
Daca conductorul paraseste urma cu mai mult de o lungime de lesa exercitiul este intrerupt.
Daca cainele paraseste urma si este tras inapoi de conductor, arbitrul da ordin sa fie urmat cainele. Daca aceasta indicatie nu este respectata arbitrul trebuie sa intrerupa exercitiul.
Daca dupa 45 minute de la inceperea urmei nu s-a ajuns la capatul urmei, arbitrul va intrerupe exercitiul.

Doar in cazul in care cainele se afla pe ultima latura, cainele nu poate fi intrerupt datorita depasirii limitei de timp. Performanta aratata pana la intrerupere va fi punctata.
Cautarea, gasirea si semnalizarea obiectului de identificare nu se puncteaza. Punctarea incepe cu prelucrarea urmei.


In cazul in care cainele semnalizeaza gasirea unui obiect prin aportare si a altui obiect prin indicare se considera greseala. Se puncteaza numai semnalizarile corecte. Semnalizarea gresita intra in notarea fiecarei laturi. Obiectele negasite nu trebuie aratate la conductor.
Pentru obiecte care nu au fost aportate sau indicate nu se dau puncte. Acordarea punctelor pentru prelucrarea urmei se efectueaza in functie de lungimea si gradul de dificultate al traseului.
Aprecierea parcursului laturilor din traseu se face cu note si puncte.
Daca cainele ramane mult intr-un loc fara sa caute exercitiul poate fi intrerupt chiar daca cainele se mai afla pe traseu.


Acestea sunt regulile pentru FH 2 (exemplul de schema de urma pentru clasa WM – campioni – la ATIBOX FH), urmand directivele FCI.

In plus, trebuie sa ne asiguram ca: nu trebuie sa aratam boxerilor nostri cum sa isi foloseasca nasul. Nasul este simtul cainilor nostri. In principiu, ei percep mediul inconjurator prin miros.

Ca o comparatie: mucoasa nazala a omului are 5cm² - grosime: 0,006mm, cea a cainelui are 152-170cm² - grosime: 0,1mm. Daca vreti sa va imaginati diferenta, o puteti face in felul urmator: abilitatea unui om de a mirosi o puteti compara cu o cutie de pantofi, in timp ce abilitatea cainelui de a mirosi o puteti compara cu o sala.

Ceea ce trebuie sa aratam boxerilor nostri pentru urma este ca trebuie si cum trebuie sa prelucreze urma. Recunosc: proba de urma nu este cea mai spectaculoasa parte a unui examen pentru spectatori.

Dar este cu adevarat fascinant sa urmaresti cum boxerul tau prelucreaza o urma solicitanta, cu nasul in pamant, fara sa renunte.

 

 

ATIBOX-FH-WM 2011 in Maribor
Un eveniment perfect organizat si, datorita ospitalitatii prietenilor boxeristi sloveni, un adevarat festival boxeristicDeja pregatiti, organizatorii sloveni au raspuns imediat tuturor intrebarilor si au fost intotdeauna de mare ajutor. O echipa grozava, sprijinita de Sabina Heric (presedintele Boxer Club Sovenia) si de Andreja Cucnik (secretar general) pentru desfasurarea acestui mare eveniment.

 

32 de caini din 8 tari au venit sa participle la ATIBOX-FH-WM 2011, o imagine impresionanta la ceremonia de deschidere.
17 participanti au fost inscrisi la clasa WM. 6 boxeri au participat la nivelul 2 al competitiei si 9 echipe au fost inscrise pentru nivelul 1.

 

Domnul Karl Klingenbrunner (A) a evaluat probele de urma la clasa WM, iar colegul sau sloven, Viktor Smerdel, la celelalte nivele. Supraveghetorul de urma a fost Sasco Cvek.

Tragerea la sorti a avut loc joi seara. In sfarsit, competitia a inceput vineri. In aceasta zi doar 7 participanti dintre cei inscrisi la clasa WM au luat startul si niciunul nu a reusit sa completeze traseul. Conditiile au fost foarte grele. Terenul, cu foarte multa vegetatie, a fost uscat de vantul puternic, facand ca mirosul urmei sa dispara. Erau aproximativ 20°C (in Noiembrie!). Urmele au fost trasate cu pasi normali (fara devieri).
Toti boxerii participanti vineri nu au reusit sa completeze traseul. Cu siguranta a fost foarte foarte dificil. Dar trebuie sa recunoastem cu totii ca facem greseala de a ne antrena cainii in conditii usoare.
Sambata, de asemenea, aceleasi conditii: 8 echipe au fost la start si numai 2 au reusit sa completeze proba de la inceput la sfarsit. Gretel Hak cu Boomer v. Stauferkastell a finalizat urma cu 82 puncte, iar Zdena Sojkova cu Quarta z Ringu a obtinut 85 puncte. In special Quarta z Ringu a facut o treaba excelenta. A lucrat cu nasul adanc in pamant, cu concentrare si multa pasiune.

Duminica, conditii complet diferite: ceata, urmele au fost trasate intr-o pajiste umeda. Astfel ca rezultatele ultimilor 2 participanti la clasa WM au fost mult mai bune, Iris Storchenegger cu Kira v. Storchenegg (Schweiz) a obtinut 96 puncte.


Putin mai usor a fost pentru competitorii nivelelor 1 si 2. In primul rand pentru ca traseul trebuie completat dupa o mai mica perioada de timp de asteptare, iar in al doilea rand pentru ca terenul era o pajiste. In cadrul acestor probe a convins Asset Hebe Box impreuna cu conductorul sau, Adriana Habertova, din Cehia. Si aici am remarcat o executie buna, femela fiind foarte concentrata. Echipa a obtinut 94 de puncte si locul 1 in cadrul nivelului 2.

 

 


 

Ornella v. Kniebis condusa de Lydia Knopek, din Germania, a fost cel mai tanar caine inscris la ATIBOX FH WM 2011. La numai 18 luni, ea a participat la nivelul 1. Si in acest caz s-a remarcat o prestatie excelenta la o femela. Bineinteles, din cauza varstei sale, nu a putut avea performante deosebite in ceea ce priveste viteza. Victor Smedel, arbitrul sloven, a notat completarea urmei acestei female cu 92 puncte – locul 1. Al 2-lea loc a fost obtinut de Adriana Habertova din Cehia, cu cea de-a doua femela ale sale - Bexx Hebe Box (91 puncte).

Sambata seara, organizatorii sloveni au organizat o cina perfecta, atat pentru oficiali, cat si pentru participanti, la care au fost prezenti, de asemenea, si reprezentantii prezidiului ATIBOX. A fost o seara perfecta, in care am avut discutii grozave in cercul familiei ATIBOX.

Multe multumiri Boxer Club Slovenia pentru organizarea acestui mare eveniment ATIBOX FH WM. Ceremonia de decernare a premiilor a fost un moment emotionant. In onoarea castigatorilor diverselor clase, am ascultat imnul national al fiecareia dintre tarile din care acestia proveneau.

Nu este inca sigur cine va organiza ATIBOX FH WM in 2012, dar probabil ca prietenii nostri din Polonia vor gazdui acest eveniment si, sunt convins, o vor face cu aceeasi pasiune ca si prietenii sloveni, pentru marea familie ATIBOX.


Bernhard Knopek

 

Multumiri prietenului nostru, Bernhard Knopek, pentru cunostintele si impresiile sale impartasite cu noi, precum si pentru rezultate si poze.

Multumiri lui Gregor Komauer (Slovenia) pentru ca ne-a oferit permisiunea de a publica pozele sale deosebite in cadrul articolului nostru. GALERIE FOTO ATIBOX FH WM 2011

Galeria 1: 3 Noiembrie 2011

(tragerea la sorti si identificarea cainilor)

Galeria 2: 4 Noiembrie 2011

Galeria 3: 5 Noiembrie 2011

Cina participantilor si oficialilor

Galeria 4: 6 Noiembrie 2011

 

 

REZULTATE ATIBOX FH WM 2011


Clasa WM

 

Nivelul 2

Nivelul 1


Romania boxer club logo Asociatia chinologica internationala Federatia chinologica internationala
Kennel.ro Romanian dog breeders, Canise din Romania, Crescatori de caini de rasa     The contents of all material available on this Internet site are copyrighted by RomaniaBoxerClub.ro unless otherwise indicated. The content may not be reproduced, disseminated, published, or transferred in any form or by any means, except with the prior written permission of RomaniaBoxerClub.ro.    
Rss Feed